Κωνσταντίνος Κουκίδης – Ο Εύζωνας – Έμβλημα

Μετανάστες
Μετανάστες…Πρόσφυγες…Λαθρομετανάστες κλπ.
9 Νοεμβρίου, 2019
Μετανάστες
Μετανάστες…Πρόσφυγες…Λαθρομετανάστες κλπ.
9 Νοεμβρίου, 2019
Προβολή όλων

Κωνσταντίνος Κουκίδης – Ο Εύζωνας – Έμβλημα

Κωνσταντίνος Κουκίδης

Κωνσταντίνος Κουκίδης ο Εύζωνας έμβλημα στην Ελληνική Ιστορία του ΟΧΙ.

Ο άνθρωπος που έπεσε από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης τυλιγμένος με την ελληνική σημαία όταν μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα, 27 Απριλίου 1941.

Η πρώτη τους δουλειά και μέρος της προπαγάνδας τους, ήταν να στείλουν ένα απόσπασμα υπό τον λοχαγό Γιάκομπι και τον υπολοχαγό Έλσνιτς για να κατεβάσει τη Γαλανόλευκη από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και να υψώσει τη σβάστικα.

Oι Γερμανοί αντικρίζουν στο ακραίο σημείο τού βράχου της Ακρόπολης πού δεσπόζει τής πόλης, την γαλανόλευκη σημαία πού θ’ αντικατασταθεί από τον αγκυλωτό σταυρό.

Εκεί στην θέση Καλλιθέα, στο ανατολικό σημείο του Ιερού Βράχου ο επικεφαλής του αποσπάσματος ζήτησε από τον εύζωνο που φρουρούσε τη σημαία μας να την κατεβάσει και να την παραδώσει.

Ο απλός αυτός φαντάρος, όταν στις 8:45 το πρωί έφθασαν μπροστά του οι κατακτητές της χώρας μας και με το δάκτυλο στην σκανδάλη των πολυβόλων τους, τον διέταξαν να κατεβάσει το Εθνικό μας σύμβολο, δεν έδειξε κανένα συναίσθημα.

Ψυχρός, άτεγκτος και αποφασισμένος… απλά αρνήθηκε!

Οι ώρες της περισυλλογής, που μόνος του είχε περάσει δίπλα στην σημαία, τον είχαν οδηγήσει στη μεγάλη απόφαση…«ΟΧΙ»

Αυτό μονάχα πρόφερε και τίποτε άλλο.

Μια απλή λέξη, με πόση όμως τεράστια σημασία και αξία, η Ελληνική ψυχή και πνεύμα μέσα σε μια λέξη μοναχά, η Ελληνική μεγαλοσύνη.

Ο εύζωνας τυλίχτηκε με τη σημαία, έτρεξε ως την άκρη του Ιερού Βράχου και μπρος στα μάτια των εμβρόντητων Γερμανών ρίχτηκε μ’ ένα σάλτο στον γκρεμό, βάφοντας το εθνικό μας σύμβολο με το τίμιο αίμα.

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, εκεί στα Αναφιώτικα κάτω από τον Ιερό Βράχο, ζούσαν ακόμα αυτόπτες μάρτυρες, που είδαν το παλικάρι να γκρεμοτσακίζεται μπροστά στα μάτια τους τυλιγμένο με την Γαλανόλευκη.

Και κάθε χρόνο, στο μνημόσυνό του στις 27 Απριλίου, άφηναν τα δάκρυά τους να κυλήσουν στη μνήμη του.

Το όνομα και η ιστορία του Κωνσταντίνου Κουκίδη, ακόμη και σήμερα είναι υπό αμφισβήτιση, επίσημα ο Ελληνικός Στρατός (τα ιστορικά αρχεία) αναφέρει ότι δεν υπήρξε Εύζωνας ή φαντάρος την εποχή εκείνη που να υπηρετούσε στις τάξεις του Ελληνικού στρατού.

…Ελλάδα πάντα σκοτώνεις τα παιδιά σου, ως πότε όμως;

Λέγεται ότι η θυσία του Κ. Κουκίδη ήταν η αιτία να εκδοθεί διαταγή από τον Γερμανό φρούραχο να υψώνεται στην Ακρόπολη και η ελληνική μαζί με τη γερμανική σημαία. Πιθανότατα η Ελλάδα ήταν η μόνη από τις χώρες που βρισκόταν υπό γερμανική κατοχή και συνέβαινε το γεγονός αυτό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Κωνσταντίνος Κουκίδης – Ο Εύζωνας – Έμβλημα
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον ιστότοπο, συμφωνείτε με την Πολιτική Προστασίας Δεδομένων.
Περισσότερα