Συστήματα POS

Φόροι, έκτακτες εισφορές, ΕΝΦΙΑ και λοιποί φόροι έχουν γονατίσει και τα Ελληνικά νοικοκυριά αλλά και τις Ελληνικές επιχειρήσεις, όσες δηλαδή αντέχουν ακόμη εν έτη 2017 μετά από όλα όσα έχει τραβήξει η χώρα την τελευταία 7ετία.

Κερασάκι στην τούρτα λοιπόν το εδώ και περίπου δυο χρόνια... και ήδη εδώ και κάποιους μήνες υποχρεωτικό POS ή αλλιώς Point Of Sale... για ποιους όμως;

 

Έτσι όπως έχει εφαρμοστεί στη χώρα μας το σύστημα ουσιαστικά βοηθάει τις Τράπεζες να κλέψουν νόμιμα... χωρίς καμία απολύτος παροχή.

Θα πει κάποιος πως από την αρχή εφαρμογής του μέτρου έως και τώρα κάποια πράγματα έχουν ίσως αλλάξει όμως η αλήθεια παραμένει, οι Τράπεζες χωρίς καμία απολύτως παροχή προς τους επαγγελματίες εισπράττουν χρήματα σε ποσοστό συναλλαγής που δεν τους ανήκουν.

Θα έλεγε κανείες πως με την ατιμωρησία που υπάρχει γύρω από το Τραπεζικό σύστημα και την γενικότερη διαχ/ση χρήματος ως ... τραπουλόχαρτα από τους Τραπεζίτες, το να ανοίξει κανείς ακόμη και σήμερα μια Τράπεζα είναι το πλέον κερδοφόρο επάγγελμα.

...δανείζεις χωρίς να έχεις, εισπράτεις ενώ δεν πρέπει και στο τέλος, λες στο κράτος ότι δεν τα καταφέρνεις και θα πρέπει να σε βοηθήσει οικονομικά για να μην καταστραφεί το Τραπεζικό Σύστημα της χώρας.

Ας δούμε όμως λίγο, γιατί μιλάμε για τις χρεωστικές κάρτες κυρίως και όχι για τις πιστωτικές που εμπεριέχουν και κάποιον κίνδυνο για την Τράπεζα καθότι έχουν να κάνουν με δανεισμό.

Στις χρεωστικές κάρτες λοιπόν ο καταναλωτής έχει ήδη το ποσό διαθέσιμο στο λογαριασμό του και σύμφωνα με αυτό κάνει την αγορά του, επομένως θα έπρεπε και στην Ελλάδα όπως γίνεται σε όλες τις υπόλοιπες χώρες να ισχύει διαφορετικό καθεστώς και φυσικά διαφορετικό ποσοστό κρατήσεων για τους συναλλασόμενους.... γι' αυτό λέμε ότι οι Τράπεζες ληστεύουν κυριολεκτικά τους επαγγελματίες και καταναλωτές.

Όπως έχει επισημάνει το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, μετά την επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές με χρεωστικές κάρτες, σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από όσο οι συναλλαγές με πιστωτικές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, δηλαδή μετά την επιβολή των capital control, οι συναλλαγές με χρεωστικές αυξήθηκαν κατά 300% (από 15 σε 60 εκατομμύρια), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τις συναλλαγές με πιστωτικές ήταν μόλις 25% (από 23 σε 29 εκατομμύρια). Σήμερα, το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των συναλλαγών με κάρτες αφορά τις συναλλαγές με χρεωστικές.

Οι τράπεζες δεν έχασαν την ευκαιρία να αντλήσουν μεγάλα έσοδα από αυτή την εκρηκτική αύξηση συναλλαγών με χρεωστικές κάρτες, Όπως τονίζει το ΙΕΛΚΑ, η χρήση χρεωστικών καρτών στην Ελλάδα έχει σημαντικά υψηλότερο κόστος από άλλες χώρες, καθώς οι χρεωστικές κάρτες αντιμετωπίζονται συνήθως ως πιστωτικές κάρτες από τον τραπεζικό κλάδο όσον αφορά την χρέωση της συναλλαγής.

Έτσι ενώ το κόστος χρήσης χρεωστικών καρτών σε τρίτες χώρες είναι σε επίπεδα του 0.4-0.8%, στην Ελλάδα είναι υπερδιπλάσιο στο 1.7%.