Έκλεισε λοιπόν η ΕΡΤ και κανείς δεν γνωρίζει (ή μάλλον ελάχιστοι είναι αυτοί που το γνωρίζουν) αν θα υπάρξει ξανά εκπομπή από το Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ ή τους περιφερειακούς σταθμούς της ΕΡΑ.

Ας δούμε όμως κάποια στοιχεία και ας μου επιτραπεί να τα σχολιάσω έχοντας περάσει από το σχολείο της ΕΡΤ ως συμβασιούχος που μετά από έξι (6) χρόνια αποχώρησα και γνώρισα την ανεργία.

 

Θα εξετάσω λοιπόν την δήλωση του πολιτικού προϊσταμένου της ΕΡΤ του κ. Κεδίκογλου, ενός ανθρώπου που θα έπρεπε να βρίσκετε κάπου αλλού και όχι φυσικά στον κυβερνητικό θώκο.

 

«Σε μια περίοδο που ο Ελληνικός λαός υφίσταται θυσίες, δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή για δισταγμούς. Όπως δεν υπάρχουν περιθώρια ανοχής για «ιερές αγελάδες» που παραμένουν άθικτες, όταν επιβάλλονται περικοπές παντού. -> Όχι δεν είναι έτσι καθώς τις ιερές αγελάδες τις ελέγχεις εσύ θεωρητικά, επομένως τα ρουσφέτια ανήκουν σ' εσένα.


Όταν πρέπει να τελειώνουμε με τα ελλείμματα και να βγούμε από την κρίση, δεν μπορούμε να ανεχόμαστε θύλακες αδιαφάνειας και δημόσιας σπατάλης. -> Συμφωνώ τι κάνεις λοιπόν γι' αυτό; Όλα περνάνε από εσένα επομένως εσύ είσαι αυτός που θα καθορίσει την διαφάνεια.


Η Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση, η ΕΡΤ, είναι μια χαρακτηριστική περίπτωση μοναδικής αδιαφάνειας και απίστευτης σπατάλης. -> Τόσα χρόνια σας βόλευε;,


Κι αυτό τελειώνει σήμερα… -> Αυτό προφανώς είναι λόγια στον αέρα λόγια.


Την ΕΡΤ την πληρώνει ο Ελληνικός λαός με το χαράτσι στους λογαριασμούς ηλεκτρικού: γύρω στα 300 εκατομμύρια το χρόνο! Έχει τριπλάσιο ως επταπλάσιο κόστος από άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς και τετραπλάσιο ως εξαπλάσιο προσωπικό για πολύ μικρή τηλεθέαση: τη μισή σχεδόν και για τα τρία δημόσια κανάλια μαζί, απ’ όση ένα μέσο εμπορικό κανάλι. -> Φυσικά με τόσες μαλακίες που φορτώνετε τα κρατικά κανάλια γιατί θέλετε να τσιμπήσετε μίζες και να βολέψετε ημέτερους είναι σαφές ότι δεν θα υπάρχει τηλεθέαση.


Έχει τεράστια περιουσία, η οποία παραμένει αδρανής, αν δεν λεηλατείται υπέρ του ανταγωνισμού.
Έχει καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείρισή της: Μιλάμε για μια εταιρία με έξι λογιστήρια που δεν επικοινωνούν μεταξύ τους! -> Με τόσες εκθέσεις που έχουν υπάρξει αλλά και με τόσες αντιδράσεις απο την πολιτική ηγεσία για να διατηρηθεί η αδιαφάνεια είναι σαφές το τι θέλετε αυτή τη στιγμή από την Δημόσια Τηλεόραση.


Καθεστώς αδιαφάνειας στη διαχείριση των συμβάσεων, καθεστώς ακόμα μεγαλύτερης αδιαφάνειας στη διαχείριση του υλικού, το οποίο δεν έχει απογραφεί εδώ και… οκτώ χρόνια! -> Και ποιος σταμάτησε  την απογραφή; μήπως εσείς ;


Καθεστώς προνομίων για τους εργαζομένους, που χρεώνουν τεράστιο αριθμό υπερωριών. -> Μιλάμε για το λάδωμα κάποιων δημοσιογράφων για να μην βγάζουν στην φόρα τα άπλυτα σας σωστά; (ρωτάω για να ξέρουμε ως Έλληνες τι ακριβώς θέλετε να πείτε γιατί εκεί είναι η ουσία).

 

Για να μην αναφερθούμε στα τεράστια ποσά τα οποία μοιράζει σε ιδιωτικές παραγωγές που θα μπορούσε να κάνει, με πολύ λιγότερα, χρησιμοποιώντας τα δικά της μέσα. Που τα έχει πληρώσει ακριβά ο Έλληνας φορολογούμενος.  -> Έχετε δίκιο σε αυτό, να θυμίσω το "Μισό Μισό της κας Λιάνη Παπανδρέου;"


Για να μην αναφερθούμε στο τεράστιο κόστος εξωτερικών μεταδόσεων που έχουν επιβάλλει απαρχαιωμένα συνδικαλιστικά προνόμια, κι έτσι μετακινούνται δεκάδες τεχνικοί κάθε τόσο, για έργο που μπορεί να γίνει από δύο-τρία άτομα. ->Μας κύριε μου εσείς ζητούσατε και μακιγιέρ και κομμώτρια και και και και...


Για να μην πούμε ότι συντηρεί περιοδικό χωρίς αναγνώστες, ενώ διαθέτει δεκάδες σταθμούς τοπικούς σταθμούς που ουσιαστικά αναμεταδίδουν, τις περισσότερες ώρες της μέρας, το κεντρικό πρόγραμμα. -> Φυσικά, άλλωστε πως θα πωλούσαν οι φίλοι σας οι εκδότες τα δικά τους;


Η σημερινή ΕΡΤ έχει εξελιχθεί σε ένα σκάνδαλο που το βλέπουν καθημερινά όλοι, αλλά δεν τόλμησε να το αγγίξει κανείς. -> Πλάκα μας κάνεις ρε καλλιτέχνη; όλοι την αγγίζατε και μάλιστα με κάποια μέλη του σώματος σας που βάραιναν τους Έλληνες.


Αυτά όλα τελειώνουν σήμερα. Και τελειώνουν οριστικά! -> Το άλλο με τον ΤΟΤΟ το ξέρεις;


Η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει την ΕΡΤ. Με το ισχύον νομικό πλαίσιο και με κοινή υπουργική απόφαση σταματούν οι μεταδόσεις της ΕΡΤ μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος σήμερα το βράδυ. Και στη θέση της ΕΡΤ θα δημιουργηθεί ένας σύγχρονος, δημόσιος - αλλά όχι κρατικός, ούτε κομματικά ελεγχόμενος - Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης. -> Αυτό φυσικά κρύβει πολλά, το έχετε ήδη κανονίσει με τα φιλαράκια σας, ξέρεις μωρέ αυτούς που παλιότερα αποκαλούσατε "Βασικό Μέτοχο κλπ;"


Κατά τα πρότυπα των πιο επιτυχημένων δημόσιων Ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών της Ευρώπης. Το σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται αμέσως, ώστε να λειτουργήσει το ταχύτερο ο νέος φορέας. 

Το προσωπικό της ΕΡΤ θα αποζημιωθεί κανονικά. Και όσοι από τους τωρινούς εργαζόμενους το επιθυμούν, θα μπορέσουν να υποβάλλουν αίτηση για να προσληφθούν στο νέο Οργανισμό Ραδιοτηλεόρασης. -> Με ποιον τρόπο; με την φωτογραφική προκύρηξη θέσεων που θα βγάλετε;


Υπάρχουν πολλοί άξιοι και ικανοί εργαζόμενοι, η πείρα και η προϋπηρεσία των οποίων είναι απαραίτητη για να σταθεί ο νέος Οργανισμός. Και θα συνεκτιμηθεί κατά τη διαδικασία προσλήψεων, με διαφανείς διαδικασίες και κριτήρια ΑΣΕΠ. -> Στα πρότυπα όσων έχετε κάνει μέχρι τώρα;


Ο νέος Οργανισμός θα λειτουργήσει με πολύ λιγότερο προσωπικό. Με σαφές οργανόγραμμα, όπως προβλέπουν τα σύγχρονα δεδομένα για τη δημόσια Ραδιοτηλεόραση παντού στον κόσμο. Το αρχείο της ΕΡΤ – που αποτελεί αληθινό Εθνικό θησαυρό – θα περιφρουρηθεί και θα αξιοποιηθεί πλήρως. -> Λιγότερο προσωπικό σημαίνει λιγότερους ψήφους άρα ούτε αυτό το πιστεύουμε.


Επίσης θα αξιοποιηθούν οι δορυφορικές υπηρεσίες και οι σύγχρονες τεχνολογίες. Ώστε να υπάρξει - επιτέλους - δυναμικός μοχλός προβολής της Ελλάδας, της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, αλλά και πολύτιμος καθημερινός δεσμός με την Ελληνική Διασπορά σε όλο τον κόσμο. -> Γι' αυτό είναι και το απότομο... πάμε σε καλωδιακή τι ;


Ο νέος Οργανισμός Ραδιοτηλεόρασης θα ξεκινήσει να λειτουργεί το συντομότερο. Μέχρι τότε οι πολίτες δεν θα πληρώνουν το χαράτσι που πληρώνουν ως σήμερα. -> Στην Ελλάδα του "ουδέν μονιμότερον του προσωρινού;"


Κι από τη λειτουργία του και μετά θα πληρώνουν πολύ λιγότερα. Υπολογίζεται ότι θα απαλλαγούν από ένα ποσό που φτάνει τα 100 εκατομμύρια ετησίως. Και που θα πάνε; στις τσέπες σας;


Ενώ για όσες θέσεις της σημερινής ΕΡΤ κρίνονται υπεράριθμες, θα προσληφθούν με ΑΣΕΠ νέοι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, στα ΚΕΠ και όπου αλλού το δημόσιο έχει ανάγκη. -> Έχεις χάσει την μπάλα ; εδώ είπες ότι όλοι θα απολυθούν.


Μεγάλες αλλαγές δεν γίνονται χωρίς μεγάλες τομές. Τολμηρές και ριζοσπαστικές!
Μέχρι τώρα πολλοί έλεγαν ότι «δεν υπάρχει πολιτική βούληση» για τέτοιες τομές…
Η σημερινή κυβέρνηση αποδεικνύει ότι διαθέτει την πολιτική βούληση!
Αυτό άλλωστε, ζητάει κι αυτό περιμένει να δει ο Ελληνικός λαός».