euro

Στην εκπνοή του 2017 την ώρα που κυβέρνηση και φωνές της Ε.Ε. κάνουν λόγο για ολοκλήρωση του προγράμματος στήριξης (ή καταστροφής όπως προτιμά κανείς) αυτοί που βλέπουν τους αριθμούς, ενώ ο πρωθυπουργός μοιράζει κοινωνικό μέρισμα, ...βλέπουν και το επόμενο μνημόνιο.

Μπορεί βέβαια, σύμφωνα πλέον και με συνήθη τακτική να μην το πούμε μνημόνιο...όπως δεν την λέμε τρόικα αλλά θεσμούς, η αλήθεια όμως δεν αλλάζει όπως και ο λύκος ακόμη και αν αλλάξει δέρμα.

Απόδειξη των παραπάνω, η μυστική συμφωνία κυβέρνησης Βρυξελλών για ένα νέο μνημόνιο, συμφωνία που έχει ήδη υπάρξει από τις 3 Δεκεμβρίου 2017

Ας δούμε όμως την αλήθεια αφαιρώντας τη στάχτη του κοινωνικού μερίσματος από τα μάτια μας.

Το κυριότερο στοιχείο που οδηγεί στην ανάγκη ενός ακόμη μνημονίου όπως και αν αυτό ονομαστεί είναι οι παθογένειες της Ελληνικής Οικονομίας που σέρνονται ακόμη χωρίς να έχει γίνει το παραμικρό βήμα για την βελτίωση της κατάστασης από καμία κυβέρνηση τουλάχιστον τα τελευταία 7-8 χρόνια (στην ουσία καμία μνημονιακή κυβέρνηση).

Έχουμε βασικά μια οικονομία της οποίας η παραγωγή είναι αναιμική, ενώ με την υπερφορολόγηση έχει καταφέρει να καταστρέψει ακόμη και υγιείες ιδιωτικές επενδύσεις σε προβληματικές με το μπαλάκι να πηγαίνει στον τελευταίο αποδέκτη, τον Έλληνα πολίτη, που είτε μένει απλήρωτος, είτε μένει χωρίς εργασία για πολύ μεγάλα χρονικά διαστήματα, είτε οδηγεί σε επιχειρήσεις που κατεβάζουν ρολά ...και μετακομίζουν σε χώρες που μπορεί και να τις θεωρήσει κανείς σήμερα φορολογικούς νόμιμους παραδείσους. 

Το αποτέλεσμα του υποτιθέμενου πλεονάσματος το οποίο μοιράστηκε σε αρκετούς Έλληνες (και άπειρους μετανάστες) ως αποτέλεσμα της υπερφορολόγησης είναι απλά στάχτη στα μάτια των Ελλήνων για αυτό που έρχεται και δεν είναι τίποτα άλλο από νέες μειώσεις στις συντάξεις, νέες αυξήσεις σε υλικά αγαθά και αγαθά πρώτης ανάγκης ....

Νέο Μνημόνιο;

Ενώ μέχρι τώρα ο πρωθυπουργός τονίζει ότι η χώρα θα βγει στις αγορές (να ξαναδανειστεί δηλαδή) η αλήθεια είναι ότι τα Ελληνικά αξιόγραφα παραμένουν σε επίπεδα απαγορευτικά ....έως σκουπίδια.

Μπορεί ο λαός να μην γνωρίζει οικονομικά και να είναι υποχρεωμένος να πιστεύει αυτά που τους σερβίρουν οι κυβερνώντες, αυτοί που έχουν το χρήμα όμως, γνωρίζουν πολύ καλά που βρίσκεται και που βαδίζει η Ελληνική Οικονομία.

«Η ελληνική οικονομία έχει εν μέρει σταθεροποιηθεί, σε χαμηλά όμως επίπεδα, λέει ο γερμανός αναλυτής αγορών, Ρόμπερτ Χάλβερ. Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μια χώρα σαν την Ελλάδα μπορεί να αντέξει στον ασφυκτικό κορσέ του ευρώ. Δεν επικρίνω την Ελλάδα, είναι απλά γεγονός. Δεν είναι πιο σημαντικό να δοθεί στην χώρα η δυνατότητα πραγματικής ανάπτυξης; Η πρότασή μου ήταν πάντα να αποχωρήσει η χώρα από το ευρώ για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, να διαγραφεί εξ΄ ολοκλήρου το χρέος, έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να καταφέρει μέσα από την υποτίμηση να ανασάνει. Και μετά από μερικά χρόνια να επιστρέψει στην Ευρωζώνη. Είναι σίγουρα προτιμότερη μια προσωρινή έξοδος από μια εξαντλητική πολιτική λιτότητας, η οποία στρέφει τους νέους της χώρας κατά της Ευρώπης, από τη στιγμή που δεν τους διασφαλίζει καμία προοπτική»

Τι θα κάνει η κυβέρνηση; Γνωρίζοντας ότι θα είναι πολύ επώδυνο να βγει από το ευρώ και να επιστρέψει σε ένα εθνικό νόμισμα, θα φέρει και το επόμενο μνημόνιο, τα αποτελέσματα αυτού θα είναι όπως και των προηγουμένων μνημονίων, καταστροφικά λόγω αδυναμίας εφαρμογής των απαιτούμενων μέτρων για την επανέναρξη της οικονομίας σε παραγωγικούς ρυθμούς.

...ανάπτυξη δεν έχουμε στ' αλήθεια, παρά μόνον στα χαρτιά.