Ασήμαντα επικίνδυνα ανθρωπάκια…
26 Οκτωβρίου, 2023Ιωάννης Καποδίστριας
18 Μαρτίου, 2024Βρετανία η χώρα που καταναλώνει το λιγότερο σαπούνι.
Στην Ευρώπη υπάρχουν δυο χώρες που έχουν μεγάλο κόμπλεξ. Η μία είναι η Γερμανία και η άλλη η Βρετανία. Η πρώτη ποτέ δεν υπήρξε, παρά τη δύναμή της, Αυτοκρατορία και η δεύτερη, ενώ υπήρξε Αυτοκρατορία όχι μόνο δεν δημιούργησε ποτέ πολιτισμό αλλά συμπεριφέρθηκε και απέναντι στον παγκόσμιο πολιτισμό με έχθρα.
Το μεγάλο κεντρικό μουσείο της Βρετανίας με έδρα το Λονδίνο καλείται «Βρετανικό»
Η σημειολογία είναι πασιφανής.
Κανένα μουσείο του κόσμου δεν ονομάζεται με το όνομα της χώρας. Δεν χρειάζεται.
Δεν υπάρχει λόγος….
- Στη Γαλλία έχουμε το Λούβρο, δεν έχουμε το Γαλλικό.
- Στην Ισπανία έχουμε το Πράδο δεν έχουμε το Ισπανικό.
- Στην Ρωσία έχουμε το Ερμιτάζ δεν έχουμε το Ρωσικό.
Γιατί συμβαίνει αυτό;
Επειδή στα μουσεία αυτών των χωρών στεγάζεται ο πολιτισμός της ίδιας της χώρας. Είναι αυτονόητο αυτό, δεν χρειάζεται η υπενθύμιση ή επιβεβαίωση της ταυτότητας του πολιτισμού.
Αντίθετα στην Βρετανία έχει δοθεί το όνομα της χώρας στο μουσείο, ακριβώς επειδή αμφισβητείται το ίδιο το περιεχόμενο του μουσείου ως προς την καταγωγή του. Αρχικά κατέκλεψαν και οικειοποιήθηκαν τα απομεινάρια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Συνέχισαν με τα γλυπτά του Παρθενώνα, ακολούθως στις αρχές του 19ου αιώνα και με τις κτήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Μεσοποταμίας, Ιράκ-Ιράν-Συρία κατέκλεψαν Βαβυλωνιακά, Περσικά και Ασυριακά πολιτισμικά και πολιτιστικά κειμήλια.
Στις ανασκαφές της Αιγύπτου μπροστά στη Βουλιμία τους να κατακλέψουν ότι εύρισκαν έπεσαν θύματα της δήθεν κατάρας των Φαραώ. Τυμβωρύχοι που δεν περίμεναν ούτε να αεριστούν οι επί 5.000 χρόνια ταφικοί θάλαμοι από μικρόβια και ιούς, προκειμένου να αρπάξουν.
Τουλάχιστον έχουν το «γνώθι σαυτόν» και στο Βρετανικό Μουσείο τα εκθέματα σε κάθε αίθουσα είναι συγκεντρωμένα και έχουν το χρώμα της χώρας που κατέκλεψαν. Αλλού της Μεσοποταμίας, της Αιγύπτου της Ελλάδας.
Είναι τόσο κομπλεξικοί, που ακόμα και όταν ασπάσθηκαν τον Χριστιανισμό δεν μπόρεσαν να δημιουργήσουν ούτε καν δικό τους λατρευτικό πολιτισμό. Κάτι αγκωνάρια στην περιοχή του Στόουνχεντζ τα είπαν λατρευτικό μέγαρο των Δρυίδων.
Μια ζωή κλαιγόντουσαν στους καθολικούς και διαμαρτύρονταν μέχρι που τους κόλλησαν οι Λατίνοι το παρατσούκλι προτεστάντες και ησύχασαν από αυτούς.
Αλλά… αν μια μορφή πολιτισμού αναφέρεται σε αντικείμενα, υπάρχει και μια άλλη μορφή πολιτισμού που ενίοτε λέγεται διπλωματία, όταν έχει να κάνει με συζητήσεις μεταξύ χωρών ή Σαβουάρ Βίβρ όταν έχει να κάνει με συμπεριφορά μεταξύ σχέσεων ανθρώπων.
Δυστυχώς και τα δύο αποδείχτηκε ότι είναι άγνωστα στον Πακιστανό προσωρινό πρωθυπουργό της Βρετανίας.
Ο Ρίσι Σούνακ δεν είναι Ινδός όπως ακούγεται. Οι Ινδοί έχουν τεράστιο και αρχαϊκό πολιτισμό.
Η καταγωγή του είναι από το Παντζάμ περιοχή που η μισή βρίσκεται μέσα στο Πακιστάν και η άλλη στην Ινδία. Κάποιος θα ισχυριστεί ότι οι πρόγονοί του βρισκόντουσαν στο Ινδικό Παντζάμ.
Λάθος.
Οι πρόγονοι του Σούνακ ακριβώς επειδή ήταν στο Πακιστάν εκδιώχθηκαν από το Πακιστανικό Παντζάμ όταν έγινε θρησκευτική εθνοκάθαρση και επικράτησαν οι Μουσουλμάνοι σε βάρος των Ινδουιστών. Οι Ινδουιστές οι έχοντες καταγωγή από το Ινδικό Παντζάμ παρέμειναν στην περιοχή.
Εξ αυτού του γεγονότος οι απόγονοι του Σούνακ βρέθηκαν τότε στην Αφρική και όχι στη Βρετανία, στην οποία εγκαταστάθηκαν πολύ αργότερα.
Σε ένα ταξίδι μου στην περιοχή του Παντζάμ το 1978 διαπίστωσα ότι υπήρχε απίστευτη έχθρα ανάμεσα στις δυο κοινότητες Πακιστανών και Ινδών.
Τώρα όσον αφορά τη συμπεριφορά του απέναντι στον Μητσοτάκη, δεν έχω να σχολιάσω κάτι.
Αυτά γίνονται ανάμεσα στα μέλη των οικογενειών. Κάποτε και τα πιο αγαπημένα αδέλφια τσακώνονται μεταξύ τους.
Θα βγει ο Κάρολος
- θα κάνει το σταυρό του ορθόδοξα,
- θα πει καλημέρα στα Ελληνικά,
- εμείς θα στείλουμε στα Φώκλαντ ένα τάγμα σε βοήθεια των Άγγλων
- και θα γιορτάσουμε όλοι μαζί τα Δεκεμβριανά, καταθέτοντας στεφάνι στον αδριάντα του Σκόμπι.
κείμενο από Tasos Sideridis